Máta má blahodárné účinky na naše zdraví. Tlumí křeče zažívacího traktu, bolesti hlavy, povzbuzuje chuť k jídlu, tlumí kašel a má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Tak proč si ji kupovat v bylinkářství, když můžete mít čerstvou hned po ruce.

Mátu můžete pěstovat v květináči, ale i na zahrádce. Stačí dodržovat pár zásad, aby se mátě dařilo. Tuto bylinu lze vypiplat ze semínek. Často se však setkáte s neúspěchem nebo vám vyroste velmi slabá rostlinka. Semínka sázejte v březnu nebo v září. Pokud mátu pěstujete poprvé, je lepší, když si koupíte sazenici v zahradnictví. Můžete ji zkusit vypěstovat z řízků. Dejte je do vody a počkejte, až naklíčí.

Máta nemá ráda sucho, proto je nutné ji zasadit do vlhké půdy a vlhkost neustále udržovat, ať je zima nebo léto. Dejte však pozor, abyste ji nepřelili. Zemina nesmí být rozbahněná. Přímé slunce a silný vítr mátě nedělají dobře. Proto ji vysaďte v polostínu. Nejlépe se jí daří na severní, východní nebo západní straně, pěstujete-li ji na balkóně. Před sázením smíchejte zeminu s trochou písku a na dně květináče udělejte drenáž. Díky tomu vám kořínky nezačnou zahnívat, když bude nutné mátu zalévat častěji, než je zdrávo.

Mátu nepěstujte vedle heřmánku, nekamarádí se. Dobře je jí ale vedle kopřivy, která podporuje její produkci éterických olejů. Jestliže pěstujete mátu na zahrádce, dopřejte jí prostor 50 x 20 cm. Pokud mátu budete pěstovat v truhlíku nebo květináči, nedávejte více jak jednu rostlinu. Rostlinku pravidelně zastřihávejte. Bude se tak košatit a odmění vás větší úrodou. Květy, které se objevují v červnu a červenci, odstřihávejte. Bylinu můžete hnojit. Hnojivo vždy trochu rozřeďte. Budete-li se o mátu pěkně starat, dožije se až 5 let.

Co s hromadou mátové nadílky, ptáte se? V létě je vynikající v limonádách a tvoří nepostradatelnou součást osvěžujícího mojita. V zimě vás zahřeje v podobě čaje. Lze ji použít i jako koření do jídel. Přebytky máty můžete usušit. Sušte pomalu na dobře větraném suchém místě. Pokud se rozhodnete sušit mátu v troubě, teplota nesmí překročit 40°C. Sušenou mátu používejte maximálně jeden rok. Skladujte v dobře uzavřené nádobě na tmavém místě.